Plody rakytníku se konzumují čerstvé i sušené, dále se vyrábí šťáva, marmelády, džemy. Tyto produkty se užívají při celkovém posílení organismu, k posílení imunity, při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci po chemoterapii a ozařování. Mají také baktericidní účinky a stimulují trávení. Také léčí kašel, umožňuje vykašlávání ,zlepšuje trávení a stimuluje krevní oběh. Ze semen rakytníku se připravuje rakytníkový olej. Má výborné regenerační účinky, podporuje růst tkání, vlasů, hojení ran, popálenin, bércové vředy i hemeroidy. Vhodná je aplikace na akné, ekzemy, lupenku, a další kožní choroby. Léčí žaludeční vředy i dvanáctníkové vředy, ale rovněž erozi a rakovinu děložního čípku. V oftalmologii pomáhá při onemocnění trachomem, při poškození rohovky, zánětu spojivek.Listy rakytníku podporují imunitu, obsahují serotonin, který zlepšuje náladu.Plody mají vysoký obsah vitamínů, především C, A, skupiny B, minerálů, rutinu a mastných kyselin - rakytníkového oleje. Podporuje imunitní systém, přirozenou obranyschopnost, normalizuje stav pokožky, prostaty, kardiovaskulární systém, trávení.