Ječmen skvěle doplňuje do těla nezbytné vitaminy a minerály. Má antioxidační účinky (chrání buňky před volnými radikály) a protizánětlivé účinky, detoxikuje organismus, podporuje posílení přirozené obranyschopnosti organismu. Má pozitivní vliv na krvetvorbu, příznivý vliv na činnost srdce a cév, má dobrou stravitelnost, podporuje spánek, má povzbuzující účinky, je efektivní zdroj energie, zlepšuje výdrž a sílu, reguluje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Má blahodárný vliv na vzhled a zdraví kůže, je prevencí před některými nemocemi (cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, dny, deprese a další).
Užívání zeleného ječmene by měli se svým lékařem konzultovat lidé s léky snižující srážlivost krve (tj. antikoagulanty). Mladý ječmen obsahuje vitamin K, který může účinky těchto léků oslabovat.
Není vhodné ho užívat před ani po jakémkoliv operačním zákroku. Důvodem je opět vliv na srážlivost krve a dále pozor na hladinu krevního cukru.
Mladý zelený ječmen je zásobárnou vitaminů a minerálů. Má vysoký podíl chlorofylu, který je antioxidantem. Doplňuje minerály a vitamíny, je jejich přirozeným zdrojem. Zajišťuje normální funkci jater a žlučníku.
Mladý ječmen je řazen do užší kategorie zelených potravin, do níž patří i řasy chlorella a spirulina. Ječmen má antioxidační účinky, detoxikuje, posiluje imunitní systém, podpora hubnutí, zpomalení stárnutí a další.
Ječmen obsahuje zhruba 30 funkčních složek, konkrétně vitaminy A, B1, B2, B12, C, E a K, minerály draslík, fosfor, hořčík, železo, selen, sodík, vápník a zinek.
Dále obsahuje 18 aminokyselin včetně esenciálních, vlákninu, flavonoidy, fytosteroly, karotenoidy, zdraví prospěšný enzym superoxid dismutázu (SOD) a zelené barvivo chlorofyl, který pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Zelený ječmen neobsahuje lepek.
Informace čerpány z internetu.