Menu

Vinné semeno (Vitis vinifera)

Přidáno 18. 3. 2025 12:09:43 Počet shlédnutí: 2 Diskuse

Vinná semena obsahují reveratrol, který je velmi silný antioxidant, udržuje normální činnost srdce, krevní tlak, normální stav pokožky, podporuje normální činnost cévní soustavy - odstraňuje pocit "těžkých nohou".Nejcennější z hlediska léčivosti na víně jsou semena a slupky. Obsahují totiž vysokou koncentraci látek s antioxidačními účinky. Slupka zase obsahuje úctyhodné množství draslíku, působícího pozitivně na nervový systém.

Vinné semeno (Vitis vinifera)

Kromě toho vás potěší i vysokým obsahem aminokyselin, minerálů a dokonce bílkovin.
Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů. Z antioxidantů je to například lutein a zeaxanthin, který pomáhá našim očím. Červené hroznové víno obsahuje také resveratrol, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Flavonoidy jako jsou quercentin a myricetin v hroznovém vínu pomáhají proti volným radikálům.
Hroznové víno je velmi dobrý zdroj sacharidů (fruktóza a glukóza), vitamínů C, A a K a dále vitamínů B (Niacin, Vitamín B6, Riboflavin, Thiamin a Kyselina listová). Ve víně je velmi malý obsah bílkovin a tuku. Hrozny dále obsahují také důležité minerály jako je vápník, draslík, fosfor. Hroznové víno má také skromný podíl hořčíku, zinku a železa. Víno obsahuje důležitou vlákninu a antioxidanty, které pomáhají při zácpě.
Konzumace hroznového vína snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Hroznové víno je také bohaté na draslík, který hraje důležitou roli v udržování zdravého krevního tlaku, rozšiřuje cévy. Nedostatek draslíku může vést k řadě zdravotních problému jako jsou: vysoký krevní tlak,, srdeční onemocnění a mrtvice.
Hroznové víno obsahuje také lutein a zeaxanthin, které pomáhají chránit naše oči.
Vitamín C a antioxidanty pomáhají zlepšovat naši pokožku a vytvářet kolagen v těle.
Konzumace hroznového vína může pomáhat zlepšovat paměť a soustředění. Pravidelná konzumace hroznové šťávy a hroznů zlepšuje také cirkulaci krve v mozku a těle díky přítomným flavonoidům, které pomáhají rozšiřovat cévy a zlepšovat kognitivní funkce.
Hroznové víno je zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, manganu, vitamínu K a vitamínu C, které jsou důležité pro zdraví našich kostí.
Antioxidant Resveratrol přítomný ve slupce hroznu společně s polyfenoly a
Bobule obsahují také resveratrol, což je velice silný antioxidant. Strava s vysokým obsahem resveratrolu - antioxidantu obsaženého v hroznech snižuje hladinu cholesterolu.
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají napravovat poškození buněk způsobené volnými radikály - škodlivými molekulami, které způsobují oxidační stres. Oxidační stres je spojován s několika chronickými zdravotními potížemi, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění .
Hrozny jsou bohaté na několik silných antioxidantů. Nejvyšší koncentrace antioxidantů se nachází ve slupce a semenech. Jejich koncentraci však může ovlivnit více faktorů, včetně odrůdy hroznů, zralosti, skladování po sklizni a faktorů prostředí .
Zajímavé je, že tyto prospěšné látky zůstávají přítomny i po fermentaci, a proto je víno také zdrojem antioxidantů.
Některé odrůdy hroznů obsahují vyšší obsah antokyanů, což je třída flavonoidů, které dávají těmto plodům oranžovou, červenou, modrou, růžovou a fialovou barvu. Studie na lidech a zvířatech ukazují, že antokyany mohou pomáhat při prevenci nebo léčbě mozkových a srdečních onemocnění .
Dalšími důležitými antioxidanty v tomto ovoci jsou resveratrol a quercetin, které mohou chránit před srdečními chorobami, vysokou hladinou cukru v krvi a rakovinou. Resveratrol, antioxidant obsažený v tomto ovoci, může pomoci tím, že snižuje zánět, působí jako antioxidant a blokuje růst a šíření rakovinných buněk v těle.
Hrozny obsahují také antioxidanty quercetin, antokyanin a katechin - všechny mohou mít protirakovinné účinky. Uvádí tvz. Francouzský paradox, kdy velké množství Francouzů kouří a přitom výskyt rakoviny je celkem nízský. Má se za to, že to souvisí s konzumací vína. Nikoho však tímto nechci nabádat k alkoholismu nebo kuřákům říkat, že když budou pít víno, zůstanou zdraví. To tak skutečně není míněno. Víno můžete konzumovat i jako čerstvé plody, upravené do kapslí nebo tekuté v rozumné míře.
Hrozny obsahují také vitamin C, betakaroten, lutein a kyselinu ellagovou, které jsou rovněž silnými antioxidanty.

Informace jsou z internetu

Zpět
Diskuse - 0 komentářů
Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.