Šípky - plody růže šípkové jsou zdrojem vitamínu C, pro jeho vysoký obsah je užíván již po staletí. Vitamín C je silný antioxidant, který zvyšuje naši obranyschopnost. Normální činnost močového měchýře, trávení, oběhový systém, "těžké nohy". Pomáhá udržovat dýchací soustavy. Čaj že šípků se dával za první světové války vojákům, aby netrpěli nedostatkem vitamínu C a byli odolní. Šípky - plody růže šípkové jsou zdrojem vitamínu C, pro jeho vysoký obsah je užíván již po staletí. Vitamín C je silný antioxidant, který zvyšuje naši obranyschopnost. Pomáhá udržovat normální stav kloubů.Čaj že šípků se dával za první světové války vojákům, aby netrpěli nedostatkem vitamínu C a byli odolní.
Šípky si můžete i pěstovat na zahradě pokud máte prostor, například odrůda Karpatia růže dužnoplodá a růže svraskalá jsou velmi oblíbené odrůdy a velkými plody. Šípky si můžete i nasbírat v přírodě před příchodem mrazíku.
Obsahují také mnoho minerálních látek a stopové prvky. Užitková část plodu obsahuje 24,5 % sušiny, 6,4 % sacharidů a průměrně 1200 mg vitaminu C.
Využití plodů je velmi široké. Mohou se sušit pro přípravu čaje, vyrábět z nich marmelády, pasty, šťávy, sirupy i vína. V zahraničí se ze semen lisuje olej, který se používá pro léčebné účely. Plody je nutno sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitaminu C znatelně klesá. Šípky je třeba je důkladně usušit. Při umělém sušení můžeme použít sušičku nebo troubu, sušíme při teplotě do 60 °C.