Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak - jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.
Listy pomáhají kontrolovat tělesnou hmotnost, hubnutí. Podporuje normálný stav kloubú, svalů, celého organismu, vylučování vody z těla. Je antioxidant, osvěžuje tělo, vhodný při stresu a námaze. Nejvíce účinné jsou mladé listy, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Z těch můžeme připravit i tinkturu. Pokud ale nechceme narušit vývoj plodů, můžeme listy sbírat až v červenci po uzrání a sklizení plodů, potom je používáme do směsi s jinými bylinkami spíš jako podpůrný lék. Je močopudný, pomáhají při cévních onemocněních, lámavosti a praskání cév, nachlazení, kašli. Při ledvinových a močových zánětech.
Sběr a úprava:
Nať a listy se sbírají nejlépe od května do srpna, užívá se čertsvá i sušená, suší se při 35 stupních ve stinném a vzdušném místě
Účinné látky
Obsahuje 1 až 2 % silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen aj.), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny (až 8 %) a další látky.
Bylinná krev se dělá ze šťávy plodý černého rybízu, bezinek (ta se musí převařit, čerstvé obsahují trochu kyanidů, varem se odbourají) a štávy z červené řepy ta podle Zetricha pomáhá po operacích, při nádorovém onemocnění a k rychlejší rekonvalesvenci.
Nálev z listů - 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 2-3x denně. Používáme mladé listy.
Nálev z plodů - 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme přejít var a 15 minut vyluhovat, pijeme 3 šálky denně.
Je opadavý keř vysoký v rozmezí jednoho až dvou metrů. Je tvořen ze vzpřímeně rostoucích větví, které nesou zelené listy. Nazelenalé hroznovité květenství je poměrně nevýrazné. Plody jsou červené barvy s vysokým obsahem vitamínu C. Jsou mírně nakyslé a jsou uspořádány v dlouhých hroznech. Používají se převážně k přímému konzumu, k výrobě sirupů a marmelád. Plody se vytvářejí převážně na letorostech, proto je dobré je po sklizni seříznout, aby daly šanci nově vyrůstajícím. Na pěstování jsou keře rybízu poměrně nenáročné. Dobře se jim bude dařit na slunném nebo polostinném stanovišti a přiměřeně vlhkých, živných půdách. V našich podmínkách plně mrazuvzdorný.
Info z internetu, praxe a z knihy Vládi Vytáska Můj bylinkový svět.