Užívání rozmarýny zlepšuje trávení a prokrvení trávicího traktu, zlepšuje tvorbu trávicích enzymů i tvorbu žluče. Léčí dyspepické stavy, nadýmání, při špatném transportu žluče do zažívání. Rozmarýna zlepšuje psychickou a fyzickou kondici, odbourává únavu a vyčerpanost. Působí močopudně, je mírné kardiotonikum, zvyšuje chorobně nízký tlak, lepšuje prokrvení malé pánve, což napomáhá k otěhotnění.Zlepšuje paměť.Zlepšuje činnost žlučníku, tvorbu žluči, podporuje tvorbu enzymů ve slinivce, stimuluje játra. Odstraňuje únavu a vyčerpanost psychického původu, pomáhá při bolestech hlavy, depresích a nervozitě. Stimuluje mozkovou činnost, působí močopudně, je mírné kardiotonikum, zvyšuje chorobně nízký tlak.
Užívá se nálev - podává se 3xdenně 125ml nebo 6ti hodinový macerát, , jako tonikum se užívá jednou denně nejlépe ráno. na zvýšení tlaku se užívá rozmarýnové víno: 75g drogy necháme macerovat 1ltvrdšího bílého vína (např. ryzlink), necháme 8dní macerovat, pak zcedíme do menších lahví a uložíme do chladu. dávka pro ženy je 20-25ml, pro muže 50-60mlrozmarýnového vína denně. Kneipova mast 8g silice rozmarýnové, 4g kafru, 4g mentholu, 100g tuku (v originalu lanolín), vše se smíchá, používá se k masážím a k vtírání do bolestivých míst - tlumí bolest v revmatických kloubech i namožených částech těla, pomáhá při neuralgiích, působí i na hlouběji uložené tkáně(tuto vlastnost ovlivňuje masťový základ)
Podává se buď samostatně nebo ve směsích. S yzopem podporuje obranischopnost, jako žlučníkový čaj se kombinuje s měsíčkem, jablečníkem, mátou peprnou a kadeřavou, brotanem, pelyňkem pointským.
Varování
Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám a osobám , které prodělali zánět ledvin či jater
Použití v kuchyni
velmi výrazné koření používající se na masa, do příloh, salátů, podporuje trávení.
Existují i mrazuodolné kultivary třeba Winter blue. Tento německý kultivar rozmarýnu je plně mrazuodolný i v našich pomínkách!!!Doporučujeme ho vysadit včas, aby do zimy řádně zakořenil na teplé, slunečné a chráněné místo, které je hlavně v zimě spíše suché. Je vhodná pro jistotu i zimní ochrana..Mladé větvičky a listy stále zeleného rozmarýnu mají bleděmodré květy, které na slunci, především v zemích u Středozemního moře, krásně voní a dosahují výšky až 3 m, jsou zpracovávány na intenzivně vonící kořeněný olej.Rozmarýn se dá použít také sušený, a to jako čaj nebo přísada do koupele a samozřejmě i jako koření. Rozmarýn má velmi intenzivní aromatickou vůni a pryskyřičnou, lehce hořkou chuť, která připomíná kafr a eukalyptus. Na základě této své podobné vůně je rozmarýn používán jako náhražka kadidla a byl také součástí prvních destilovaných parfémů, ve kterých se kombinují éterické oleje a alkohol. Směs se jmenovala podle maďarské královny Elizabety „maďarská voda". Legenda praví, že jeden poustevník dal královně tuto „vonící vodu" a ujistil ji, že tím její krása bude zachována až do její smrti. Důkazem toho nám může být skutečnost, že ji polský král žádal o ruku v jejích dvaasedmdesáti letech. Ostatně i kolínská voda obsahuje stále rozmarýnový olej. Hlavní účinné látky rozmarýnu jsou jak terpeny a kafr, tak glykosidy, saponin a cholin, které přispívají ke zvýšení krevního tlaku. aromaterapii se rozmarýn doporučuje jako povzbuzení pro nervy a mozek.Ale také jako čaj, rozmarýnové víno a jako přísada do koupele má osvěžující účinky a povzbuzuje - nejen mozek, ale i celé tělo. našem klimatu je nejjistější pěstovat rozmarýnu jako přenosnou rostlinu. Rozmarýna prospívá na slunečném stanovišti, v propustné hlinito- písčité zemině. Do květináče je doporučována drenáž ,aby nedošlo k zamokření kořenů a následném uhnití,především v zimním období. Zimujeme ji světlém místě,s minimální teplotou 2°C. Krásně se tvaruje vyštipováním větviček i jako bonsaj. V době vegetace přihnojujeme dvakrát do měsíce.
Sběr a úprava
nať a listy se sbírají nejlépe od května do srpna, užívá se čertsvá i sušená, suší se při 35 stupních ve stinném a vzdušném místě
Účinné látky
Obsahuje 1 až 2 % silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen aj.), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny (až 8 %) a další látky.
Více informací o jejím pěstování jako pokojovky v domácích podmínkách, zpracování, účincích si můžete přečíst v naší knize Pokojovky pro zdraví a na talíři, Koření od pana Prof Pavla Valíčka a z knihy Vládi Vytáska Můj bylinkový svět.