Zajišťuje normální funkce trávení a jater, pročištění, přirozenou obranyschopnost - odolnost, normální činnost srdce, hladinu cukru v krvi. Je antioxidant. Detoxikuje játra, regeneruje jaterní parenchym. Ovlivňuje tvorbu žluči a její distribuci, zlepšuje látkovou výměnu. Často přispívá ke zlepšení stavu lupenky. Je silný antioxidant, chrání tělo před vznikem rakoviny, je protizánětlivý. Zlepšuje stav jater po poškození toxickými látkami včetně alkoholu. Zvyšuje sekreci mateřského mléka a jeho příznivé účinky přechází s mlékem i na miminko, kterému lze takto zvýšit přirozenou imunitu. Pomáhá při léčbě všech jaterních i žlučníkových nemocí, žlučových kamenech, pomáhá i při zánětech plic. Optimalizuje nervovou rovnováhu, duševní rovnováhu, koncentraci, intelektuální aktivitu, produkci cytokinů a specifických protilátek. Normalizuje funkci dýchacího systému. Hlavními indikacemi je kašel (zahlenění) a proti astmatu. Nová bádání uvádějí antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z Perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase. Nyní to může být použito jako účinná cesta ochrany před potravinovou alergií. Snižuje produkci hstaminu a cytokinu TNF a tím zabraňuje otokům pi senné rýmě, hmyzám bodnutí atd. Likviduje zlatého stafylokoka a Escherichii coli. Hlavními indikacemi je kašel (zahlenění) a proti astmatu. Nová bádání uvádějí antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z Perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase. Nyní to může být použito jako účinná cesta ochrany před potravinovou alergií. Snižuje produkci histaminu a cytokinu TNF a tím zabraňuje otokům při senné rýmě, hmyzím bodnutí atd. Likviduje zlatého stafylokoka a Escherichii coli. Pomáhá při nachlazení, horečkách, zimnici, bolestech hlavy, nevolnosti, /včetně těhotenské) poruchy trávení, atopický ekzem u dětí, svědění sliznic, revmatismus, malárie. Posiluje imunitu, reguluje otevírání kožních pórů a tím zmenšuje pocení.
Čerstvou perilu můžete využít na přípravu tinktury nebo bylinku do salátu, pokrmu. Sušenou perilu můžete využít na přípravu čaje, nebo jako kořenící ingredienci do pokrmů. Má velmi zajímavou chuť. Příprava čaje: 1-2 čajové lžičky přelijete 250ml vroucí vody a necháte 10 minut přiklopené luhovat, po té scedíte a po vychladnutí popíjíte.
Perila křovitá (Perilla frutescens) patří mezi hluchavkovité rostliy. Pochází z Číny a Indie, kde se vyskytuje ve výškách asi 1 200 m Dorůstá výšky přibližně jednoho metru, listy připomínají "nablýskanou hluchavku temně fialovou" (nebo fialovou bazalku), květy jsou nenápadné, fialové. Již celá staletí se tato bylina používá v čínské medicíně buď sama, nebo v kombinaci s dalšími bylinami. Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase. Nyní to může být použito jako účinná cesta ochrany před potravinovou alergií. Tuky obsažené v semenech v oleji této byliny se vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin, v listech červené odrůdy jsou flavonoidy a antokyany s vysokým antioxidačním potenciálem. Kromě účinku na zdraví má perilla kvůli citronové nasládlé chuti zajímavé využití v moderní kuchyni. Rostlina může být použita obdobně mnohostranně jako bazalka, nejčastěji do pokrmů z ryb či masa. Používá se i jako listová zelenina. Lze ho v našich podmínkách snadno pěstovat. V listech je éterický olej, jehož složení silně kolísá podle původu (obsahuje např. perillový aldehyd, myristicin a dillapiol, příjemně voňavý růžový furan, ve fialových varietách anthokyany, monoterpemglykosoidy a další perillosidy), deriváty kyseliny kávové, flavonoidy, betasitosterol, v semenech mastný olej s kyselinou alfa-linolenovou (až 65%), linolovou (13 – 20%) a olejovou (4 – 22%). Z perillového aldehydu v éterickém oleji se získává perillartin, jenž je 2000x sladší než cukr a v Japonsku je povolen jako sladidlo pro určité výrobky. Informace jsem našla na internetu.