Kurkuma regeneruje játra, pomáhá jim při toxickém poškození se rychle zregenerovat. Hubí Salmonelu, pomáhá při otravách z jídla. Zlepšuje trávení, podporuje trávení tuků. Pomáhá při artritidě. Pomáhá při onemocněních srdce. Používá se při chorobách žlučníku, jater, hepatitidy,. Zvyšuje tvorbu žluči, podporuje její vyprazdňování, tlumí křeče žlučníku, vhodná při žlučových kamenech a zánětech. Zlepšuje chuť k jídlu a trávení, činnost pankreatu, omezuje hnilobné procesy v trávicím traktu. Působí proti parazitům. Užívá se při bolestech břicha, nadýmání, kolikách, bolestech v krku, zubů, poruchách menstruace. Je výrazný antioxidant. Pomáhá s kontrolou tělu proti rozvinutí rakovinového bujení - kurkumin je silný antioxidant. Optimalizuje trávení, činnost jater - jaterní lipidy, funkci kardiovaskulárního systému - krevní oběh, imunitní systém - antioxidant, stav kloubů a kostí. Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) optimalizuje funkce dýchacího systému, stav pokožky. Normalizuje duševní rovnováhu, kontroluje zánětlivé reakce organizmu - antioxidant. Potlačuje srážlivost krevních destiček a tím tlumí proces zánětlivých faktorů. Stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, podporuje hojivé procesy, podporuje imunitu, působí jako prevence. Pomáhá proti únavě, kdy nemůžete odpočívat a potřebujete fungovat. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. Zevně vhodná na nehojící se vředy, lišeje, poranění.
Kurkuma normalizuje trávení, činnost jater - jaterní lipidy, funkci kardiovaskulárního systému - krevní oběh, imunitní systém - antioxidant, stav kloubů a kostí. Optimalizuje funkce dýchacího systému, stav pokožky. Normalizuje duševní rovnováhu, kontroluje zánětlivé reakce organizmu – antioxidant.
Zevně vhodná na nehojící se vředy, lišeje, poranění.
Doporučuji poradit se o jejím užívání s lékařem pokud berete léky na ředění kve.
Kurkumy se používá též jako barviva do potravin. Zvyšuje též trvanlivost potravin.
Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje asi 5 %éteického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se jako součást směsi v kari koření; hojně se využívá v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni.
Kurkumy se používá též jako barviva do potravin. Zvyšuje též trvanlivost potravin.
Oddenky kurkumy se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Rostlina je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 m vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají. Původ je v jižní Asii, zejména Indii. Dále je pěstována na Srí Lance, v Číně, v Indonésii, Peru či na Jamajce.
Tato trvalka z čeledi zázvorovitých má zduřelý článkovaný oddenek a dlouze řapíkaté listy. Mezi nimi vyrůstá klas světle žlutých květů. Plodem je mnohosemenná tobolka. Semena jsou s míškem. Kurkuma přitom obsahuje silici, limonen, kamfen, alfa- a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin či škrob.
Více informací o jejím pěstování jako pokojovky v domácích podmínkách, zpracování, účincích si můžete přečíst v naší knize Pokojovky pro zdraví a na talíři a v knize pana Prof Pavla Valíčka Koření,