Menu

Kudzu (Pueraria lobata)

Přidáno 19. 3. 2025 17:54:21 Počet shlédnutí: 5 Diskuse

Užívá se při chřipce, nachlazení, horečce, bolestech hlavy a krku, dyzenterii, hypertenzi, poruchách srdečního rytmu, angine pektoris. Dále jako močopudný prostředek, sedativum, zlepšuje prokrvení mozku, snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi. Stabilizuje nervový systém, neboť podporuje tvorbu hormonů serotoninu a dopaminu v mozku a umožňuje jejich delší setrvání v oběhovém systému. Detoxikuje, používá se při otravách  drogami a alkoholem. Mělo by pomáhat při odvykání závislostem jako je alkoholismus, kouření atd. U alkoholu  zpomaluje rozklad etanolu na škodlivý aldehyd kyseliny octové, a tím podporuje regeneraci alkoholem poškozeného organismu. Odbourává nepříjemné pocity v kocovině - bolest hlavy, nevolnost....Při pokusech se prokázalo, že někteří jedinci omezili konzumaci alkoholu od jednu třetinu až polovinu. Pomáhá při vysokém krevním tlaku, angině pectoris, diabetů, ucpaném nosu a kopřivce. Zevně potom na traumatická poranění. Užívá se při nachlazení a chřipce, při bolestech hlavy u horečnatých nemocí, při průjmu, spalničkách, opilosti a hypertenzi. Drogou je však i květ (Pueraria flos), který má povahu vyrovnanou, chuť sladkou a vazbu k dráze žaludku. Posiluje slezinu a odstraňuje následky nadměrného požívání alkoholu. Užívá se při otravě alkoholem, zvracení krve, nechutenství a nadýmání.

Kudzu (Pueraria lobata)

Kudzu, neboli vinný keř, je lianovitá rostlina, u nás skoro neznámá. V daleké Asii, především v Číně, se ovšem jedná o značně rozšířenou rostlinu, jejíž kořen je hojně využíván také v kuchyni. Je to velmi agresivní liána, která dokáže ovinout celé stromy a domy, v jedná se o invazivní rostlinu v některých oblastech světa se nesmí vysazovat. Dokáže narůst za den až od 25cm, její kořenové hlízy mohou mít až 180kg. Z hlíz se získává škrob, přidává se do polévek i dalších pokrmů. Nadzemní část se zkrmuje dobytkem.U nás by ale venku nerostla, není mrazuodolná..
Vůbec první zmínky o využívání kořene kudzu pocházejí již z období tří tisíc let před naším letopočtem. Kořen se sbíral ručně na přelomu zimy a podzimu v horských oblastech, následně se naříznul a vytékající tekutina se sbírala do kádí, kde houstla.
Informace i knihy prof. Pavla Valíčka Rostliny Číny a Vietnamu a z internetu.

Zpět
Diskuse - 0 komentářů
Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.