Menu

Kozinec blanitý ( Astragalus membranaceus) Žlutý císař

Přidáno 19. 3. 2025 17:57:00 Počet shlédnutí: 3 Diskuse

Je to povzbuzující prostředek, který se může každý den přidávat k běžnému jídlu. Užívá se při stavech slabosti, poruchách trávení, diabetu 2.typu. Je to žlučopudný a potopudný prostředek. Léčí astenii, nechutenství, únavu, průjem, nadýmání břicha, nespavost. Snižuje hladinu cukru v krvi, vysoký tlak, posiluje imunitu, má antibakteriální účinky, antioxidační působení, chrání jaterní buňky před toxickými vlivy, zlepšuje funkci nadledvinek.posiluje imunitu a zvyšuje fyzickou odolnost a má protivirové (antivirové) účinky. Rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení kůže, zrychluje krevní oběh a posiluje srdeční sval. Povzbuzuje silné pocení a ulevuje při zadržování tekutin, neboť droga je výrazně močopudná. Navíc léčí záněty ledvin a odstraňuje bílkovinu z moči. Má výrazné antibiotické (a antivirotické) učinky, a to jak na viry, tak i na řadu bakterií působících např. dyzenterii (úplavici) nebo salmonelózu. Bylina je velmi dobrým antioxidantem a imunostimulátorem, zvyšuje odolnost a vitalitu organismu. Chrání jaterní buňky před toxickými vlivy, ale také brání tukové degeneraci jater (steatóze).

Kozinec blanitý  ( Astragalus membranaceus) Žlutý císař

Současné vědecké výzkumu ukazují, že tento druh kozince má mimořádné léčivé schopnosti. Je to tzv. modifikátor biologické odpovědi, což znamená, že má schopnost nejen zvýšit činnost kůry nadledvinek, ale také makrofágů a T-lymfocytů, červených krvinek, interferonu a imunoglobulinů. Droga se používá po chemoterapii, radioterapii a také u pacientů majících AIDS, neboť aktivuje kostní dřeň a prodlužuje období reprodukce zdravých buněk až o 50%.
Doporučená denní dávka je 9 -30 g suché drogy, nejčastěji ve formě prášku nebo odvaru a to 2l odvaru pijeme tak 2 – 4krát denně. Prášku pak 2-4krát na špičku kulatého nože, tinkturu pak 2 -3krát denně 20 – 25kapek. Suchý kořen 5 -10 g se také může péci samostatně nebo s lžičkou medu.(Valíček Rostliny pro zdraví život)

Varování
Kozinec může zvyšovat krevní tlak, proto nemusí být vhodný pro lidi s hypertenzní chorobou.
Sběr a úprava
Po příchodu prvních mrazíků se sklízejí kořeny. Vyryjeme je, očistíme a nakrájíme na 2cm dlouhé kousky, suší se ve stínu přo teplotě 40 – 50 stupňů. Uchovávají se na suchém a tmavém místě.

Účinné látky
obsahuje polysacharidy zvané astragalany I, II a III, saponiny astragalisody I - VIII, isoastragalosid I-II a soyasaponin I, dále beta - sitosterol, calycosin, focmononetin, ale také glukany , nenasycené mastné kyseliny (např. linolovou), flavonoidy, betain, aminokyseliny, slizy aj.

další informace
Rod kozinec, Astragalus, má však asi 3000 druhů, z toho u nás jich roste kolem patnácti, u nás nejběžnější kozinec sladkolistý.
Nejznámějším druhemv Asii je kozinec slizodárný, asi 0,5 m vysoký keř, rostoucí v hornatých místech Malé Asie, Sýrie a Íránu. Z trhlin kořenů a větví vytéká klovatina bez chuti a vůně, která tuhne a na trhu je známa jako "tragant". Ve Vietnamu se v tradiční medicíně využívá kozinec hroznovitý, Astragalus racemosus (syn. A. dasianthus), který má mimo jiné schopnost koncentrovat v pletivech nati velké množství selenu (až 1,5% v sušině).

Ve východní medicíně je označován jako "Žlutý císař", je velmi hořký!
Víceletá rostlina, má světle hnědý dužnatý kořen až 5cm tlustý. Lodyha je 1 – 1,5m vysoká,hranatá, v horní části větvená a listnatá. Listy jsou lichospeřené, s 8 – 12 jařmy, lístky eliptické, celokrajné, a hrotité, palisty blanité, trojúhelníkovité a zašpičatělé. Květy vyrůstají v hroznech po 1 -15 květech.. Jsou motýlokvěté. Plodem je pukavý lusk s 6-12 černými ledvinovitými semeny. Kozinec je původně rozšířen v Číně, Japonsku, Vietnamu, Sýrii, Íránu, Mongolsku, Rusku v Asijské části. S úspěchem se dá pěstovat i u nás.
Pěstování: Není náročný,ale lépe prospívá v mírně kyselé a lehčí půdě. V zamokřelé, těžké mu zahnívají kořeny . Je mrazuodolný. Během vegetace uvítá kypření půdy a pletí. Po příchodu prvních mrazíků se sklízejí kořeny. Vyryjeme je , očistíme a nakrájíme na 2cm dlouhé kousky, suší se ve stínu přo teplotě 40 – 50 stupňů. Rozsáhlé a velmi zajímavé jsou informace v knížkách, které nabízíme na našem webu od pana Prof. Valíčka kniha Rostliny pro zdravý život.

Zpět
Diskuse - 0 komentářů
Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.