Menu

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)

Přidáno 17. 3. 2025 09:12:00 Počet shlédnutí: 12 Diskuse

Korálovec pomáhá na neurologické a psychické problémy, demenci, Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě, roztroušené skleróze, neuropatii či neurastenii. Zlepšuje fungování nervového systému, podle TČM uklidňuje ducha. Je vhodná jako podpora při stresu projevující se žaludečními potížemi, nevolnosti, (tlaky kolem žaludku, , knedlíkem v krku, pocitem vnitřní rozechvělosti, pnutím, rozpínáním, říhání, nadýmání, žaludeční vředy, premenstruačním syndromem, neklidem, podrážděností, nepravidelným cyklem. Hericium také podporuje mentální funkce, paměť, schopnost soustředění se, pomáhá při nespavosti. Podle TČM má schopnost harmonizovat žaludek a trávení a zároveň dokáže ochraňovat a zklidňovat sliznice. Používá se tedy k regulaci žaludečních a střevních problémů, zejména při gastrointestinálním zánětu, jako jsou chronické gastritidy, žaludeční či dvanácterníkové vředy, pálení žáhy, reflux. Má výrazné imunomodulační a protirakovinné účinky, používá se jako podpůrná léčba nádorů horní a střední části trávicího traktu a jater. Pomáhá regulovat přemnožené mikroorganismy v trávicím traktu, např. Helicobacter pylori (původce žaludečních vředů), stejně jako ostatní houby i Hericium harmonizuje cholesterol, tuk a cukr v krvi. Ochraňuje a regeneruje játra, má protisrážlivé účinky, pomáhá ochraňovat kloubní chrupavky, používá se u multirezistentního zlatého stafylokoka. Hericium tlumí bolest podobným mechanismem jako opiáty, ale není zdaleka tak silné. jeden náš známý someliér po kovidu přišel o chuť, asi po téměř roce začal brát korálovec a chuť se u vrátila. Z čehož usuzuji, že muže pomoci takto i s čichem.Someliér přišel o chuť.

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)

Houba obsahuje biologicky aktivní látky fenolické nízkomolekulární, například hercenon A,B, hericenony A,B,C,D,E,F,G,H, diterpeny, erinaciny

Na fotce je korálovec jedlový focený na Boubíně. U nás jde najít ještě bukový.

Tato houba je historicky známa a používána především v Orientu. Mladé plodnice jsou velmi chutné, často se požívají v čínské a japonské kuchyni, chuťově připomíná lilek nebo humra. Mohou se zapékat, smažit na másle nebo užít při přípravě steaků .U nás je to druh velmi vzácný a chráněný, lze ho pěstovat uměle. Plodnice vypadají velmi neobvykle jsou oválné 10 -25cm velká, připomínají mořský korál, není rozlišeno co je klobouk a co třeň, v Číně mu říkají "opičí hříva" nebo "lví hříva". Z plodnice vyrůstají ostny dlouhé 2-6cm, době zralosti má bílou barvu. paraziticky roste vzácně na poškozených kmenech listnáčů, zvláště duků a dubů, ale i platanů a ořešáků. V našich lesích najdeme ještě korálovec bukový a jedlový. Informac e vychází z internetu a knihy Houby pana Prof. Pavla Valíčka

Zpět
Diskuse - 0 komentářů
Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.