Kolombo se používá při oslabeném žaludku s poruchami trávení, anorexii a slabosti.Kolombo obsahuje jednoduchých hořkých látek, které neobsahují prakticky žádný olej ani tanin, nejsou svíravé, působí reflexně na žaludeční a slinné funkce. Podporuje produkci slin a trávicích enzymů. Tako produkce je jen krátkou dobu, proto se kolombo bere těsně před jídlem. Způsobuje zvýšení průtoku krve a volnějšímu toku žaludeční šťávy, zvýšení hlenu a zvýšení svalové činnosti. Kolombo se nepoužívá dlouhodobě.
Je zvláště cenný při rekonvalescenci po akutních horečkách a jiných poruchách, při kterých je nedostatek chuti k jídlu a špatné trávení. Po aktivní fázi cholera morbus, cholera infantum, akutního průjmu a úplavice může být podán na podporu chuti k jídlu a trávení. Kolombo se může kombinovat s magnézií, sodou bikarbonátem, sennou, zázvorem a aromatickými látkami,pomáhá na plynatost a zácpa.
Kolombo a příbuzné hořké by se neměly podávat při akutních nebo subakutních zánětlivých stavech žaludku, ani při akutních horečkách, ani když je trávení pouze narušeno, ale chuť k jídlu zůstává dobrá.
Kolombo nebo-li chebule dlanitá je domovem v Africe, na pobřeží ležícím proti Madagaskaru. Pěstují ji však také na Seychellách, ve Východní Indii, Ceyloně. Pěstuje se pro slizem bohatý, odporně hořký kořen, který obsahuje vedle škrobu a látek pektinových alkaloid berberin a hořčinu kolumbin.
Jedná se o vytrvalou, polokřovitou, dužnatou bylinu. Z hlízovitého naduřelého kořene otáčivou vyhání tlustou, žláznatě chlupatou lodyhu s velikými, řapíkatými, skoro okrouhlými, dlanitě pětiklanými listy.
Má různopohlavné, dvojdomé drobné kvítky, sestavené do bohatých složených hroznů, mají podobné složení jako květy našeho dříšťálu (Berberis). Plody jsou drobné, žláznatě srstnaté peckovice. Vykopané kořeny se očistí a rozkrájejí, pak se navlékají na šňůry a ve stínu se usuší.