Garcinie snižuje chuť k jídlu, podporuje efektivitu metabolismu cukrů a tuků, tím přispívá ke snižování cholesterolu. Zvyšuje hladinu serotoninu, který je odpovědný za naši náladu a pomáhá s tak zvaným emočním přejídáním ( člověk zahání chmury jídlem). Při testech na zvířatech, se ukázalo, že může mít pozitivní dopad na cukrovku, tím, že pozitivně reguluje hladinu inzulínu v krvi, podporuje snížení leptinu, redukuje záněty, pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, vhodná při diabetu, zvyšuje citlivost na inzulin. Zlepšuje trávení, peristaltiku, pomáhá při zácpě. Krom toho, že pomáhá při úbytku hmotnosti, používá se také při revmatických bolestech, při střevních potížích, nízké hladině serotoninu.
Hlavní účinnou látkou v garcinii je kyselina hydroxy kitrová (HCA). Tato složka je zodpovědná za podporu pocitu plnosti v žaludku, tím se snižuje množství snědené potravy. Může pomoci snížit tvorbu tuku a také zvýšit schopnost těla spalovat tuky. Garcinie se přidává do spalovačů tuku.
Již po staletí využívá v Ajurvedě. Speciální látka HCA (kyselina hydroxycitronová), obsažená ve slupkách tohoto ovoce normalizuje kontrolu tělesné hmotnosti, chuť k jídlu.
Dřeň Garcinie cambogia je sladkokyselá a obsahuje významné množství vápníku a vitamínu C. Garcinia cambogia je keř rostoucí v jihovýchodní Asii, především v Indii. Také je známý jako tamarind malabarský. V této oblasti světa se toto ovoce, které vypadá jako malá tykvička, využívá i na vaření. Garcinia cambogia je vytrvalý, stálezelený strom nebo keř dorůstající výšky až 20 m. Jedná se o tropickou rostlinu pocházející z Indonésie. Má kulovitou korunu s převislými nebo horizontálně nasměrovanými větvemi. Kůra stromu je tmavá a jemná. Listy jsou protistojné, kopinaté a květy se vyskytují v seskupeních po 5–20 kvítcích. Plodem je zelená bobule o průměru až 5 cm s 6–8 podélnými rýhami. Zralá bobule je zbarvená do žluta či červena, je chutná a masitá.
Informace z internetu