Konzumace ovoce s vyšším obsahem bioflavonoidů je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech (včetně zápalu plic) a skleróze. Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv. Užívá se poruchách štítné žlázy, umí regulovat štítnou žlázu obojím směrem. Působí protiskleroticky, detoxikuje játra i ledviny, obnovuje jaterní buňky. Působí žlučopudně. Používá se v revmatologii.
Arónie, správně botanicky temnoplodec černý, je svými plody podobný jeřábům. Je nejen okrasná, ale též pro člověka a jiné živočichy velmi prospěšná. Má jedlé černé plody, sice s nižším obsahem vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s velkým množstvím dalších fyziologicky cenných látek. Obsahuje bioflavonoidy včetně vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karoteny, pektinové látky, rutin, třísloviny. Sorbitu obsahují až 3,5% - je náhražkou cukru pro nemocné cukrovkou. Mají značný obsah železa a mikroelementů - jako např.: bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden a další. Bioflavonoidy podporují působení vitamínu C a působí s ním často synergicky. Plody arónie je vhodné doplnit vitamínem C v tabletách nebo ovocem s vyšším množstvím vitamínu C zejména při zpevňování kapilár, léčbě hypertenze, aterosklerózy, nachlazení a zápalu plic.
Aronia prunifolia česky Temnoplodec, černý jeřáb se pěstuje většinou jako keř, bývá vysoká asi 2 m a široká 1,5 m, nebo roubovaná na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny. Aronie začíná plodit brzy a hodně. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Plody uzrávají v první polovině září. Dají se zpracovávat stejně jako jedlé jeřabiny nebo rybíz: buď čerstvé do ovocných salátů či pohárů, nebo zpracovávané na výborné kompoty, marmelády, šťávy a vína, dají se i dobře sušit, aniž by podléhaly plísním. Plody lze sklízet postupně od září do konce října, neboť zralé vydrží dlouho na rostlině, kde se nekazí, pokud je neseberou ptáci.
Informace i internetu a Zentrichovi Encyklopedie Moderního bylinářství.