Brazilské ovoce Acai berry je stále oblíbenější pro své velice silné antioxidační účinky. Co je antioxidant? Jsou to látky, které dokážou chránit tělesné buňky před oxidačním stresem a volnými radikály, které v těle urychlují stárnutí buněk a zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny a jiných civilizačních chorob, je jejich účinnou prevencí. Zlepšují celkově obranyschopnost těla a imunitu.
Acai je řazeno mezi superpotraviny a u těch se dělají rozsáhlé vědecké studie o vlivu na zdraví člověka.
Některé studie prokazují , že Acai pomáhají brzdit růst a šíření některých typů rakovin. Pokud se bere preventivně, může zabránit jejich vzniku.
Některé látky v Acai zpomalují stárnutí buněk v mozku, zlepšuje kognitivní funkce, podporují nervový a oběhový systém.
Mají tzv. Anti-aginig efekt - zpomaluje strárnutí celého organismu. Podporuje kvalitu pleti, nehtů, vlasů, napomáhá vzniku osteoporozy a podporuje zdraví zraku.
Zvyšují imunitu, mají protizánětlivé působení, snižují riziko rozvoje metaboliského syndromu jako je diabetes 2. typu, nadváha, vysoký cholesterol, krevní tlak atd. Mohou pomoci i se zácpou.
Sloučeniny interleukiny a cykloxygenázy potlačují záněty akutní i chronické, bakteriální infekce.
Mají pozitivní vliv i na alergie.
Acai je vhodný též pro lidi, teří mají potíže s plícemi, snižují jejich podráždění z infektů či z kouření.
Doporučuje se při redukci hmotnosti, diabetu 2. typu a zvýšeném cholesterolu. Tím chrání náš kardiovaskulární systém před infarktem a mrtvicí.
Složení: Acai je bohaté na vitamíny především A, B1, B2, B3, C a E. Z minerálů je zastoupen hořčík, vápník, zinek, fosfor, dále pak měď a železo.
Acai berries obsahují 19 druhů aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny Omega-3, Omega-6 a Omega-9 ve vyváženém poměru ve prospěch Omega-3.
Dále obsahují celou řadu polyfenolických složek s antioxidačními vlastnostmi, zejména orientin, isoorientin a kyselina vanilinová, antokyany cyanidin-3-glukosid a kyanidin-3-rutinosid.
Domorodí indiáni z Amazonie plody používali na ničení parazirů v těle.
Bobule Acai sbírají odvážní lezci z palem, které rostou do výšky až 25 metrů nebo jsou sbírány hned poté, co samy opadají. Protože mají plody jen krátkou životnost, většina z nich projde lyofilizací, tedy sušením mrazem, pak se rozemele. Tak si prášek uchová až 95 % živin. Chuť je podobná borůvkách s nádechem čokolády. Prášek se konzumuje buď v kapslích nebo se může přidat do smoothie, kokteilu, jogurtu, džusu, mléka....
Denní doporučována dávka je 1000 mg 1-2x denně .